Kända skådisar som gått bort

Genom åren har vi sett stora stjärnor lysa upp för att sedan slockna. I år har vi redan förlorat några riktigt stora skådespelare – bland andra Christopher Lee och Irwin Keyes. Båda hann verkligen göra ett namn för sig i skådisbranschen och medverkade i väldigt omtyckta filmer.

2306363-two-theatre-masks

För ett tag sedan kunde man läsa i bland annat GP om att skådespelarlegendaren Christopher Lee avlidit. Den brittiska skådisen blev 93 år gammal och var mest känd för sin roll som greve Dracula, som han spelade i hela nio filmer. Men Lee hann under sin långa karriär även vara med i över 250 andra filmer och på senare år porträtterade han den onde härskaren Saruman i de tre ”Sagan om ringen”-filmerna. Han var även med i de nyare Star Wars-filmerna.

Hitta hans filmer

Med tanke på hur många filmer han gjorde i sitt liv, har nog de flesta sett minst en film där han är med. Har man dock missat hans framgångsrika karriär kan man alltid hyra en av hans filmer och se såhär i efterhand. För att exempelvis hitta Sagan om ringen eller någon annan av hans kultrullar, kan man söka på ”leje film” om man befinner sig i Danmark eller ”hyra film” om man är i Sverige. De flesta hyrfilmstjänster lär i alla fall ha någon film som han medverkar i.

Gjorde många skräckfilmer

En annan känd skådespelare som gick bort i år var skräckfilmskådisen Irwin Keyes. I Dagens Nyheter kan man läsa om att den amerikanska skådespelaren medverkade i ett antal olika skräckfilmer, framförallt på 80-talet. Han spelade nästan alltid skräckinjagande skurkar, men ska enligt källor ha varit en otroligt varm och härlig person. Keyes led av sjukdomen akromegali och det var på grund av den som han dog i en ganska så tidig ålder.