Sorg, medium och reaktioner

Att leva med sorgen och saknaden efter någon som gått bort är inte lätt. Hur tar en sig vidare och hur kan du hantera sorgen? Vilka reaktioner kan komma när en är i sorg?

 

Sierska.se kan du ringa upp en sierska, medium eller spådam som det också kallas, för att prata med någon som har kontakt med andevärlden. Om inget annat kan detta fungera som ett stöd i att ta sig vidare i en svår sorg, som när någon du älskat gått bort. För hur är det att leva med sorg i hjärtat egentligen? Och hur kan sorgereaktioner te sig från person till person, dag till dag?

Sorgen efter en dotter – hennes liv i ny bok

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur föräldrarna till mördade journalisten Kim Wall försöker gå vidare i livet med devisen ”backa gör man bara för att ta sats”, som var deras dotters egen inställning. I deras nya bok om sin dotter handlar inget om ondska och mordet som skedde utanför Danmarks kust för 1,5 år sedan. Det handlar om Kim och hennes 30-åriga liv på jorden. De menar att det är skönt att rättsprocessen mot mördaren är över, att de nu finner dagarna lite lättare att genomleva, med rutiner och vardagsmåsten. Läs hela det fina reportaget om boken, om Kim och om hennes föräldrar här. Boken ”När orden tar slut” släpptes den 9 november och ges ut på Albert Bonniers förlag.

Reaktioner vid förlust av någon du älskat

Reaktioner kan växla rejält vid sorg, en del gråter mycket, andra inte alls. Många vill prata om det som hänt, men en hel del vill bara sörja för sig själva. Dessutom kan en och samma person sörja på olika sätt, beroende på dag eller tid i livet. Reaktionerna som kan komma är bland annat overklighetskänslor, saknad och stark längtan efter den som dött, förtvivlan, ensamhet, nedstämdhet, känsla av övergivenhet, tomhet och meningslöshet, oro, ångest, ilska och irritation, ständiga tankar på den som dött och på döden, skuldkänslor, frågor kring meningen med livet. Mer om detta kan du läsa om i både Vårdguiden 1177 samt i Dagens Nyheter.