Undvik begravningsbråk

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur allt fler inte har råd med begravning, detta eftersom det är kostsamt med kista, arrangemang och kostnad till begravningsbyrå. Dessutom går det inte heller att kringgå, det är en kostnad som måste betalas. En begravning kan inte skjuta upp.

Och kanske är det en av anledningarna till att allt fler även bråkar om begravningen. Detta har man rapporterat om i ett inslag från Sveriges Radio här. Man menar i inslaget att det är saker som att kremeras eller inte, begravas här eller där, i en vit kista eller i en kista i mörkt trä, som gör att nära och kära börjar bråka när en närstående ska begravas. Så här står det:

Det handlar om att ta reda på vem som egentligen vet bäst om vad den avlidne hade begravning kista Mindreönskat i och med sin sista vila. – Det finns ingen som är ”första” att tala om – man kan tänka att make eller maka vara den som fick avgöra. Utan det är den som kan bevisa att det här var det den döde ville, säger Erik Belin.

Erik Belin, som då är kyrkogårdschef i Borlänge, menar även att vissa bråk kan bli så indekterade att de inte går att lösa inom församlingen och man måste då ta det hela vidare till länsstyrelsen. Detta är ju självklart någonting en vill undvika men det är inte alltid det går.

För att undvika att dina nära och kära inte ska behöva bråka när din tid är kommen kan det vara en god idé att själv skriva ner hur du vill begravas. Detta kanske inte är lika viktigt som att skriva ett testamente men om du ändå ska skriva det, varför inte också skriva ner hur du vill att din begravning – ditt farväl till omvärlden – ska vara? Det är helt klart värt det.